Το Facebook κατάφερε να διορθώσει μια σοβαρή ευπάθεια στην chat εφαρμογή Messenger στο Web αλλά και στις κινητές εκδόσεις. Η ευπάθεια επέτρεπε στους επιτιθέμενους να δουν, να επεξεργαστούν ή να και διαγράψουν οποιαδήποτε συνομιλία.
 Ο ερευνητής Roman Zaikin της Check Point ήταν αυτός που ανακάλυψε την ευπάθεια από την αρχή του μήνα, και το Facebook κυκλοφόρησε άμεσα ενημερώσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον Zaikin, η ευπάθεια βασιζόταν στον τρόπο λειτουργίας του Facebook Messenger. Κάθε συνομιλία από την εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων μεταξύ δύο χρηστών, διαβιβάζεται μέσω των servers του Facebook. Κάθε μήνυμα έχει ένα τυχαίο message_id που είναι μοναδικό για κάθε μήνυμα.
 Ο Zaikin συνειδητοποίησε ότι, χρησιμοποιώντας το URL facebook.com/ajax/mercury/thread_info.php, μπορούσε να ανακαλύψει ID του κάθε μηνύματος.
 Η μόνη προϋπόθεση ήταν ότι ο εισβολέας έχει κάποιο τρόπο να συνδεθεί και να αποθηκεύσει το αίτημα του μηνύματος. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διακομιστών μεσολάβησης, ή από μολυσμένες συσκευές του χρήστη με κάποιο κακόβουλο λογισμικό που θα καταγράφει αυτά τα αιτήματα των μηνυμάτων και στη συνέχεια να τα στέλνει στο διακομιστή του hacker. Υποθέτοντας ότι ο επιτιθέμενος έχει πάρει στα χέρια του τα message_ids, ο Zaikin ανέπτυξε μια αυτοματοποιημένη επίθεση που στέλνει μηνύματα με το ίδιο αναγνωριστικό ξαναγράφοντας το περιεχόμενο του αρχικού μηνύματος.
 Δεδομένου ότι η κινητή έκδοση της εφαρμογής Messenger επιτρέπει στους χρήστες να διαγράφουν τα μηνύματα, η αυτοματοποιημένη επίθεση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διαγράψει υπάρχοντα μηνύματα.
 Η επίθεση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, διότι επιτρέπει στους spammers να αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα μηνύματά τους με ενημερωμένα κακόβουλα URLs, σε περίπτωση κλείσουν οι αρχές τους αρχικούς τους servers.
 Επιπλέον, δεδομένου ότι τα logs των συνομιλιών γίνονται δεκτά σαν αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο, ένας εισβολέας θα μπορούσε επίσης να τροποποιήσει τις υπάρχουσες συζητήσεις για την μετατόπιση ευθυνών σε άλλο άτομο, ή να διαγράψει εντελώς το κάθε ίχνος παράνομης πράξης.
 Παρακάτω είναι ένα βίντεο από τον Raikin, που παρουσιάζει την ευπάθεια του Facebook Messenger:
Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: